Het is niet makkelijk een evenement te organiseren voor ’s werelds rijkste en machtigste mensen. En dat is nu juist wat het World Economic Forum (WEF) doet voor zijn jaarlijkse bijeenkomst in Davos.

De vierdaagse conferentie begon dinsdag in Davos-Klosters, in Zwitserland. Dit jaar komen onder anderen de Amerikaanse president Donald Trump, klimaatactivist Greta Thunberg en een groot aantal CEO’s en staatshoofden.

Dit is Davos in cijfers:


22: Het percentage vrouwelijke Davos-aanwezigen in 2019.

Foto: Reuters

Davos wordt volgens de BBC al lange tijd geplaagd door kritiek over het gebrek aan diversiteit onder de deelnemers. Daarom hanteert het WEF sinds 2011 een quotasysteem dat bedrijven verplicht om minimaal één vrouw mee te nemen voor iedere man, aldus The Guardian.


53: Het aantal staatshoofden dat in 2020 in Davos aanwezig zal zijn.

Bondskanselier Angela Merkel and President Donald Trump zullen erbij zijn, aldus Reuters.

Trump gaf afgelopen dinsdag een onsamenhangende toespraak, waarbij hij zei: "Amerika wint weer als nooit tevoren".  Volgens Business Insider had hij het niet over zijn impeachment.


119: Het aantal miljardairs dat op de lijst staat van Davos 2020.

Foto: Reuters

Zo'n 5 procent van de 2.000 personen op de gastenlijst van de conferentie is miljardair, bericht Bloomberg. Marc Benioff (Salesforce), Jamie Dimon (JPMorgan Chase) en Sheryl Sandberg (Facebook) zijn allemaal van plan te komen.


309: Het aantal privévliegtuigen dat tijdens de conferentie van 2019 op een van de twee vliegvelden van Davos is geland.

Davos-deelnemers krijgen vaak kritiek omdat ze in privévliegtuigen naar de andere kant van de wereld vliegen om over de gevaren van klimaatverandering te discussiëren, rapporteert CNN Business.

"Ik vind het krankzinnig en raar dat mensen hier naartoe komen in privévliegtuigen om het over klimaatverandering te hebben. Dat is gewoon onaanvaardbaar," zei Thunberg tegen CNN tijdens Davos 2019.

Het WEF koopt CO2-krediet om de vluchten van zijn deelnemers te compenseren, maar volgens CNN Business hebben dergelijke programma's wisselend succes.


60.000: De kosten in Zwitserse franken om lid te worden van het World Economic Forum (€57.000).

Hoewel je lid moet zijn om deel te kunnen nemen, zijn de deelnamekosten niet inbegrepen in het lidmaatschapsbedrag, aldus de BBC. Iedereen die komt en een bedrijf vertegenwoordigt, moet 27.000 Zwitserse franken (25.000 euro) betalen om erbij te kunnen zijn, maar voor activisten en politieke leiders is het gratis.

Overigens is dit bedrag volgens de BBC het laagste WEF-lidmaatschapsniveau. De jaarlijkse kosten voor de hogere niveaus kunnen oplopen tot 600.000 Zwitserse franken (560.000 euro).


8.000.000: Het bedrag in Zwitserse franken dat Zwitserland opzij had gezet voor beveiliging tijdens het vierdaagse evenement in 2017 (€7.4 miljoen).

Het skioord verandert in een 'ware vesting' tijdens het evenement, aldus The New York Times.

Volgens de BBC staan er scherpschutters op de daken en er zijn detectiepoortjes in het congrescentrum.


LEES OOK: Greta Thunberg en Donald Trump staan in Davos weer tegenover elkaar – de president kreeg één applausje voor het planten van bomen